Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) életmódja miatt került a védett, veszélyeztetett állatok listájára, eszmei védelmi értéke: 50.000 Ft.

Ismertető szöveg: A szürkés hangyaboglárka (Phengaris alcon) életmódja miatt került a védett állatok listájára, szerepel az NBMR Programban és a vörös listán is.
Két ökotípus ismert Magyarországon, a lápréti és az üde hegyvidéki rétekhez kötődők, azaz a nedvesebb, nyíltabb élőhelyeket kedveli. Láp-és mocsárrétek faja, tápnövénye, a kornistárnics előfordulása miatt.
Szaporodásukhoz nem csupán a már említett kornistárnics elengedhetetlen, de hangyákra is szükségük van. A szürkés hangyaboglárka ugyanis petéit a növény virágzatába rejti, majd ezek lárvastádiumuk vége felé kirágják magukat és a földre pottyannak. A földön a hernyókat hangyadolgozók a fészkükbe viszik, és ott felnevelik(a hernyók hangyalárvaként, úgymond „kakukkfiókaként” viselkednek, lényegében tehát fészekparaziták). A bebábozódásuk is a hangyabolyban történik meg. Rajzásuk július-augusztus határán éri el a csúcsot.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrk%C3%A9s_hangyabogl%C3%A1rka)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page