Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Latin neve: Xanthium strumarium.
Egynyári gyomnövény, elágazó karógyökérrel, csak magról szaporodik. A növekedés első szakaszában, a levelek kifejlődése előtt, a növény az emberre mérgező.

Ismertető szöveg: A bojtorján szerbtövis a fészekvirágzatúak rendjébe, a fészkesek családjába és a szerbtövis nemzetségbe tartozik.
A fészkesek között sok érdekes faj található, de a szerbtövis fajok kiemelkednek. Termésük nem a megszokott szőrbóbitás kaszat, hanem meglehetősen ragaszkodó potyautas. Szára erőteljes, felálló, elágazó. A zöld száron sötétvörös vagy barna hosszúkás foltok, csíkok vannak. Hosszú nyelű levelei molyhosan szőrösek karéjosak, fűrészes szélűek, kissé a fehér nyárhoz vagy a nyírhez hasonlítanak. Fészkes virágai kicsik, zöldes színűek, csoportosan nyílnak. A jelentéktelen virágoknál sokkal feltűnőbb termése - főleg, ha valakinek szerencséje van átgyalogolni egy szerbtövissel benőtt réten. Kb. egy-másfél cm nagyok, tojásdadok, felületükön számtalan visszahajló horgas tüskével, ezzel kapaszkodnak bele az ember ruhájába vagy állatok szőrébe. Réteken, utak szélén találkozhatunk vele.
(Forrás: Növényhatározó)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page