Képaláírás: Latin neve: Polypodium vulgare.
A gyöktörzsek cukrot, gyantát, olajat és cseranyagokat tartalmaznak ezért több fajt likőrök, édességek ízesítésére használnak fel.
Ismertető szöveg: Az édesgyökerű páfrány (Polypodium) a valódi páfrányok (Pteridopsida) osztályának az édesgyökerű páfrányok (Polypodiales) rendjéhez, ezen belül az édesgyökerű páfrányfélék (Polypodiaceae) családjához tartozó nemzetség, melybe 75-100 faj tartozik. A név az ógörög poly (πολύ) "sok" és podion (πόδιον) "lábacska" szavak összetételéből ered és a növény kis, lábra emlékeztető gyöktörzsére utal. Korábban a Polypodium nemzetségbe sorolták az újabban különálló nemzetségeknek tekintett Campyloneurum, Cyathea, Microgramma, Nephrolepis, Neurodium, Pecluma, Phlebodium és Pleopeltis fajokat. (Forrás: Wikipédia)
|