A direktory hiányzik! Sárgahúsú tinóru [Digitális Képarchívum - DKA-120360]
Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Latin neve: Butyriboletus appendiculatus. Júniustól októberig, lomberdőben, főleg meleg tölgyesekben, még száraz időjáráskor is termő, ritka faj. Ehető.

Ismertető szöveg: Sárgahúsú tinóru - Butyriboletus appendiculatus
Kalap: 8-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, idővel domború lesz, végül kissé kiterül. Világos vagy sötétbarna, sárgás, gesztenyebarna árnyalattal, felülete finoman nemezes, később csupasz lesz, száraz időben repedezik.
Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, pórusai szűkek, fiatalon citrom vagy aranysárga színűek, idővel barnás olívzöldes lesz, nyomásra kékeszölden foltosodik.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 2-6 cm vastag, hengeres vagy kissé hasas, a tövénél elvékonyodó, gyakran gyökerező, citromsárga, aranysárga, a töve felé barnás, felülete finoman hálózatos.
Hús: kemény, krém-, aranysárga, a vágásfelületen, főleg a kalapban enyhén kékül, a féregrágásokban vöröses, szagtalan, savanykás ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben, főleg meleg tölgyesekben, még száraz időjáráskor is termő, ritka faj.
Étkezési érték: jóízű, ehető, de nem vargányaértékű. (!!!)
(Forrás: http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?PPE_SID=&action=showKind&kindId=67&langOrder=hu&caller=bestmonth)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page