Normál kép:    Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A mellszobor Szolnokon az Ipartestület épületének bejárata mellett, a Szapáry út 24. sz. alatt látható. Alkotója: Pataky Béla. Avatásának éve: 2013.

Ismertető szöveg: Tóth György-Gyigyi
Szolnokon az Ipartestület székházánál az elődökre emlékeztek. Szolnok történelmének fontos része volt, hogy 1875-ben alakult meg a helyi ipartársulat, 1885-ben pedig az Ipartestület. A ma is otthonul szolgáló Szapáry úti székházat Lengyel Antal (1839-1906) építtette. A korabeli fotók egyike sem ábrázolja az épületet szemből, így nem lehet megállapítani, eredetileg mi is díszítette a homlokzatot.
A szolnoki Ipartársulat, illetve az Ipartestület megalakításában és vezetésében Lengyel Antalnak és Kreutzer Balázsnak elvitathatatlan érdemei voltak! A két jeles férfiúnak máshol az országban valószínűleg nem fognak emléket állítani – így ezt Szolnoknak kell megtennie!
Az egykori bejárat melletti szoborfülkébe Pataky Béla szobrász alkotása Lengyel Antal Iparhatósági biztos-, iskola- és bankalapító bronz portré szobra került, amelyet 2013. október 14-én avatták fel. A szobor kb. 70 cm magas és vöröses színű műkő posztamensre került
(Forrás: https://www.kozterkep.hu/21486/Lengyel_Antal_iparhatosagi_biztos_Szolnok_2013.html?ul)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page