Normál kép: sz80.jpg   Méret: 377x592 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A Hódmezővásárhelyi Görögkeleti templom restaurálva. 1929

Ismertető szöveg: Belváros - Szentesi utca

A görögkeleti (pravoszláv) templom ikonosztázának részlete.



Görögkeleti templom

A 17. században a görög-török háborúk hatásaként Hódmezővásárhelyre is települtek - főképp kereskedelemmel foglalkozó - görög családok. Javuló vagyoni viszonyaik lehetővé tették, hogy 1783-ban templom építésére szánják magukat. Ezt II. József türelmi rendelete tette lehetővé számukra. A rendelet azonban előírta, hogy a templom nem lehet díszes kivitelű, és azt is, hogy nem építhető utcafrontra. Ennek figyelembevételével épült föl háttal a Szentesre vezető főútvonalnak a templom.

Az egyhajós, késő barokk stílusú templom 1807-re készült el. Hagyma alakú kis (törökös) csúcsíves tornyát 1889-ben építették át a jelenlegi bádoggal fedettre. A templombelső hármas osztatú: szentély, középcsarnok (férfiak osztálya), előcsarnok (nők osztálya). A szentélyt a középcsarnoktól a 18. század végén és a 19. század elején különböző festők által alkotott barokk ikonosztázion választja el. Az ikonfal három zónára oszlik: 1. trónus ikonok, 2. apostolok, 3. evangélisták. Az ikonosztázion méretei: szélessége 600 cm, ma­gassága 650 cm. A második sor festője minden bizonnyal Mihail Bokorovics volt.

Az ajtók fölötti festmények 20. századbeliek, és színvonalban a korábbiaknál jóval alacsonyabbak. A templom déli fala mellett 5 sírkő és 1 teljesen lekopott öntöttvas sírjel található. Ezektől nyugatra az egyház egykori áldozatos vezetőjének, az 1838. június 23-án elhunyt Moytos Dánielnek nagyobb emléktáblája van elhelyezve. A Szathmáry János tervezte és Kóti Lajos segítségével 1940-ben kivitelezett egyházi lak közelsége miatt előnytelenül változott meg a templom környezete.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page