Ismertető szöveg: A pálinka (románul Pălincă) erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.
A 2002. július 1-jén életbe lépett Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-1576/89-es számú előírása rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek
Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készülnek,
100%-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak,
minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
Kisüsti az a pálinka, amelyet ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek.
(Forrás: Wikipédia)
|