Normál kép: 1238790173.jpg   Méret: 770x445 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1238790173_nagykep.jpg   Méret: 1024x592 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Régészeti Park, Százhalombatta. Százhalombattán - Budapesttől 30 km-re, a 6. sz. főútvonal mellett - áprilistól október végéig várja látogatóit Magyarország első és eddig egyetlen őskori szabadtéri múzeuma. 6 hektár területen - a településnek nevet adó vaskori halmok tövében - épülnek a bronzkorból és vaskorból feltárt épületek hiteles rekonstrukciói. A házak körüli veteményes kertben korhű növények - cicor-lencse, lóbab, borsó - terem. A kemencékben őskori recept szerint készül a lepény a közelben termesztett tönkölybúzából. Az idelátogató tevékeny részese lehet az őskori hétköznapoknak: szőhet, edényeket, ékszereket készíthet, kerítést fonhat és tapaszthat - megismerheti az őskori kézműves technikákat, az elkészített tárgyakat pedig haza viheti. A Kr.e. 7-6. századból származó halmok alatt a Hallstatt kultúra előkelőségei nyugszanak, akiket haláluk után máglyán elégettek. A hamvakat urnába, vagy előre megépített sírkamrába helyezték. A temető déli részén, a legépebben megmaradt halomsírt - a 115. számút - a helyszínen, "in situ" mutatják be. Ez a halomsír különleges szenzáció. Sikerült konzerválni és helyreállítani az eredeti tölgyfagerendából épített sírkamrát, ahol a látogató közelről ismerkedhet meg egy addig soha nem látott világgal, a kor temetési szertartásaival. Az 5.5 x 5.5 m-es tölgyfából épített 2700 éves sírkamra a behordott máglyamaradványoknak köszönhetően szinte teljes épségében megmaradt. A halott hamvait a sírkamrához vezető tölcsér alakú folyosóra szórták. Az építészeti rekonstrukcióval visszaállították a halom eredeti geometriáját. A halom belsejében több nyelvű - hang- és fényeffektusokkal kísért - multimédia bemutató keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a korszak temetési szokásával.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page