Normál kép: HUN_aszar_COA.jpg   Méret: 770x842 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: HUN_aszar_COA_nagykep.jpg   Méret: 2000x2189 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A címerkép befogadására egy négyelt háromszögű gótikus pajzs (SCUTUM TRIANGULARE) szolgál, melyet aranykeret szegélyez. A címerpajzs jobb felső kazettájában barna lovon ezüstpáncélos lovas dárdával döfi le az előtte lévő zöld színű sárkányt (mint ezt több település címerében is láthatjuk). A sárkány piros nyelvének fekvése már az állat agóniáját mutatja. A bal felső és a jobb alsó kazetta együtt hétszer egyenlő szélességűre vágott váltakozva piros, fehér mező, mely felülről piros osztottal indul. A bal alsó kazettában felül lebegő aranyszínű szőlőfürt két zöld szőlőlevéllel két oldalt alatta egykori ekevas és csoroszlya sziluettje látható. A címerképben látható sárkányt ölő lovag Szent Györgyre, a község védőszentjére utal, kifejezve a bátorságot és a másokon való segítés szándékát. Az agonizáló sárkány képe azt a reményt fejezi ki, hogy az ártó szándék és gonoszság kimúlik a világból. A kép utalás a község római katolikus templomában látható freskóra, valamint arra, hogy a községben messze földön híres lótenyésztés folyt, illetve folyik. A ló barna színe a hűséget jelképezi. A bal felső és a jobb alsó kazettában együttesen hétszer vágott mező színei, valamint a pajzs formája a község Árpád-kori alapítására, a váltott kazetták történelmének viharaira, egyúttal hűségére, a magyarság vállalására utalnak. A bal alsó kazetta a község Mária Teréziától kapott 1774-es címerének elemeit tartalmazza azzal, hogy az akkori búzakéve helyébe szőlőfürt került, s ezek együttesen kifejezésre juttatják a hagyománytiszteletet és a hagyomány továbbfejlesztésének képességét, mivel címerképbe emeli a magasabb mezőgazdasági kultúrát jelző szőlőtermelést, illetve borkészítést utalva az ászári bor országos hírére.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page