Normál kép: HUN_Racalmas_COA.jpg   Méret: 770x956 Színmélység: 24bit Felbontás: 900dpi
Nagy kép: HUN_Racalmas_COA_nagykep.jpg   Méret: 800x994 Színmélység: 24bit Felbontás: 900dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A pajzs alsó részében kék alapon ezüstszínű hullámok láthatók. A Duna a község egykor élénk vízi életét, a kereskedelmet és a jelenleg is élő halászatot jelképezi. A bal felső részben sárga háttérben ábrázolt fekete RA jelek a több évszázadon keresztül használt Rácz-Almás elnevezésre utalnak. A címer jobb felső részében piros háttérből sárga alma emelkedik ki, zöld levelekkel. Az alma jelképezi az Almás nevet, amely gyümölcs a korai századokban bőven termett a dunai szigeten. A bal felső mező sárga színe, valamint a pajzsot körülvevő sárga színű keret a gabonatermő földeket idézi. Rácalmás címerét 1991-ben tervezték. A címer pajzs alakú, vágással két részre osztott. A felső rész hasítással további két egyenlő részre osztott. A felső, jobb oldali rész alapszíne piros, benne sárga (arany) színű alma zöld levéllel. A címer felső, bal oldali részének alapszíne sárga (arany), benne a falu monogrammja fekete színnel "R-A" Rácz-Almás, ahogy ezt a XVIII. században írták. 1690-ben Csernovics Arzén ipeki pátriárka görögkeleti szerbeket telepített Ras vidékéről a 15 éves háború után üresen maradt Almásra. 1893-ban egy összeírás említi először Pocessió Rácz-Almásnak. Később Rácalmásra alakult a falu neve. A pajzs alapszíne kék, mely folyót jelez, benne helyezkedik el két fehér (ezüst) pólya, mely a Dunát jelképezi. Az Ófalu ma is egyedülálló halászfalu. Minden utcája a Dunára vezet. Régi időkben a Duna jelentette a falunak a megélhetését gazdag halállományával, vízimalmaival, hajóival. A faluból szinte minden családban voltak hajósok. Később ez kiegészült az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel. A címer színei közül a piros az Árpád-házat jelenti, az arany a királyi szín, a kék pedig a szlávokat jelképezi.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page