Képaláírás: Kenyérvirág
Ismertető szöveg: A körömvirág egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Ez a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, Dél- és Kelet-Európából származó egyéves növény a vidéki kertek kedves, jól ismert, fagytűrő, sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerkek alapanyagaként is használt növénye.
Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Pollenje allergiát okozhat. Egyéb megnevezései: gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág. A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas. A legértékesebb részei a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Gyűjtése június-július történik. Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk. A körömvirág különféle illóolajakat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Kivonatait gyomor- és nyombélfekély kezelésére, külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6r%C3%B6mvir%C3%A1g)
|