Normál kép: 1281851279.jpg   Méret: 702x984 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Ismertető szöveg: Az acélszínű csüngőlepke (Zygaena filipendulae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a csüngőlepkefélék (Zygaenidae) családjához tartozó faj. Elterjedési területe egész Európa, a 61. szélességi fokig, a hegyvidékeken 2000 méter magasságig. Az acélszínű csüngőlepke elülső szárnya 1,6-2 centiméter hosszú. Teste lágy, vaskos. A nap legmelegebb óráiban repül nehézkes-kényelmesen virágról virágra. Rendszerint nagyobb rajokban lép fel. Az acélszínű csüngőlepke elülső szárnyán kékesen vagy zölden fénylő sötét alapon többnyire 6 nagy, vörös foltot visel, melyek néha összeolvadnak. A lepkének hosszú, bunkós végű csápja van. Az acélszínű csüngőlepke száraz, sovány gyepek, napos rétek, gyér növényzetű területek és felhagyott kavicsbányák lakója. Az acélszínű csüngőlepke májustól augusztus közepéig repül. Hernyói vaskosak, és a gyepszint apró növényein élnek. (Forrás: Wikipédia)



A karolópókfélék (Thomisidae) a főpókok (Araneomorphae) egyik családja, körülbelül 3000 fajjal. Potrohuk lapított, széles, néha többcsúcsú. Testhosszuk 1,5-3,5 mm; ivari kétalakúságuk erőteljes. Nevüket onnan kapták, hogy táplálékukat "karolólábaikkal" ragadják meg: első két pár lábuk jóval hosszabb a második két párnál. Növényeken vagy a talajon egy helyben, "tárt karokkal" üldögélve várják prédájukat akár órákig is. Ha a zsákmány elég közel kerül, átölelik és felfalják. Hátrafelé és oldalra is tudnak mászni, illetve futni (mint a tarisznyarákok). Hálót nem szőnek, csak biztosítókötelet és kokont. Nappal vadásznak. A virágokon élő fajok képesek alkalmazkodni a virág színéhez; a drapp vagy barna színűek leginkább leveleken, avarban tartózkodnak. A mérsékelt égövben körülbelül egy évig élnek. (Forrás: Wikipédia)



A bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjának kakukkszegfű (Lychnis) nemzetségébe tartozó, évelő, Magyarországon védett növényfaj. Kertekben is ültetik. Európában és Ázsiában is előfordul, Magyarországon a szubkontinentális-szubmediterrán xerotherm tölgyesek jellemző faja. Legfeljebb 1 méter magas, az egész növény világosszürkén molyhos, bársonyos. A levelek keresztben átellenesek, 5-15 cm hosszúak, hegyesek, tojásdad-lándzsás alakúak. A virágok 2-3 cm átmérőjűek, a szirmok élénk bíborszínűek, épek, a tövükön sem összenőttek. Feltűnő színű virágai és egyedi megjelenése miatt más növénnyel nem téveszthető össze. Júniustól szeptemberig virágzik. Eszmei érték: 5000 Ft. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page