Normál kép: 1273336683.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1273336683_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Barna tűzlepke melegszik a reggeli napfényben egy útszéli zsázsán pihenve.
Latin neve: Lycaena tityrus.

Ismertető szöveg: Lycaena tityrus [ Barna tűzlepke ] Hímje sötétszürke alapszínű, nősténye erősen lekerekített szárnyú és a hátsó szárnya szegélyén nagy fekete foltok sorakoznak. Nem védett. Repülési idő: május elejétől szeptember végéig. Tápnövény: sóskafélék
Forrás: (http://macrolepidoptera.hu)



A kerti zsázsa vagy útszéli zsázsa (Lepidium sativum) a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó faj. A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény: a vetés után 12-14 nappal már fogyasztható. Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű). ... Valószínűleg a mai Irán területéről származik: Dioscorides Babilont tartotta hazájának. Kínában már i. e. 1500-ban ismerték: I. Yin császári miniszter növényjegyzékében a legfinomabb salátaként említette. Magjait egyiptomi sírokban is megtalálták; a görög Theofrasztosz részletesen leírta termesztését. ... A római Ovidius, Martialis és Columella egyaránt afrodiziákumnak tartotta, olyannyira, hogy gramen impudica (szemérmetlen mag) néven emlegették a férfiak gerjedelmének fokozása miatt - Plinius viszont éppen ellentétes hatást tulajdonított neki. Annyi bizonyos, hogy az ókorban nagyon kedvelt salátanövény volt, de azt nagyon nehéz kibogozni, hogy az egyes görög vagy latin szerzők zsázsáról szólva éppen melyik növényre gondoltak. A növény szárát és szikleveleit esszük - esetleg az első, zsenge lomblevelekkel együtt, mert ezek íze éppen olyan kellemes, mint a szikleveleké. A kifejlett növény levelei már rágósak, élvezhetetlenek. A friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős, de íze annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Különösen ízletes a vajas kenyér friss kerti zsázsával. A friss termést kis csomókban alufóliába göngyölve le is fagyaszthatjuk. Mártást, levest és teát is főznek belőle. Köztes növényként vetve biológiai védelmet biztosít a gyümölcsfáknak a levéltetvek ellen, a káposzta- és a salátaféléknek a csigák ellen. Dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják. Mivel gyorsan kel, sorjelzésre is alkalmas, például a sokkal lassabban növő petrezselyemmel együtt vetve. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page