Normál kép: 1278174771.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1278174771_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kimentem a kertbe és azt láttam, hogy ilyen cincérek rajzanak a cserjés pimpón. A cincér latin neve: Pseudovadonia livida

Ismertető szöveg: A barnás virágcincér (Pseudovadonia livida) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a cincérfélék (Cerambycidae) családjához tartozó faj. A barnás virágcincér egész Európában, a síkságoktól a magashegységekig honos. Rendszeresen előfordul és gyakori, olykor kis területeken nagy egyedszámban jelenik meg. A barnás virágcincér 0,6-1 centiméter hosszú. Sárgásbarna szárnyfedőiről, tojásdad, erősen boltozatos, ívelt oldalú előhátáról jól felismerhető. Teste fekete, szőrzete sárgás. Csápja vastag. A barnás virágcincér virágos rétek és erdők közelében él. A bogarak fészkesvirágú növényeken, főleg cickafarkon (Achillea) virágport és nektárt fogyasztanak. A lárvák a fák rostjaival táplálkoznak. A középbelük elülső végén levő redők sejtjeiben élesztőszerű szimbiotikus mikroorganizmusok találhatók, melyek a farostok megemésztését és felhasználását teszik lehetővé a lárvák számára. (Forrás: Wikipédia)



Potentilla fruticosa - Cserjés pimpó
A Potentilla egy lombhullató alacsony, sűrű ágú virágos cserje (alacsony sövény cserje). Betegségek, kártevők nem károsítják. Május végétől októberig temérdek virágot termelnek. A virágok nyáron szinte befedik a növényeket. 40-60 cm magas elterülő növekedésű cserje. Sötét kénsárga 4 cm-es virágai májustól-szeptemberig nyílnak. Talajtakarásra vagy nyíratlan alacsony sövénynek alkalmas. Napos félszáraz helyet kedvel. Az egész északi félteke mérsékelt égövén honos. Virágzó cserjefoltokban, virágos jelzősövénynek, vagy előkertben szoliterként is. Rengeteg fajtáját ültetik a hófehértől a csaknem pirosig terjedő virágszínben. Fajtái: - Goldfinger:60-100 cm magas, felálló ágú bokor, élénksárga , dúsvirágú - Goldteppich: 50-70 cm magas, elterülő, élénk sárga virágú. Májustól-szeptemberig folyamatosan nyílik. - Klondike: 60-70 cm magas, felfelé törő ágakkal. Virága sötétsárga 3,5-4 cm átmérőjű. - Abbotswood: fehér virágú, savanyú talajt kedvelő - mandschurica: fehér virágú és szintén a savanyúbb talajokat kedveli. (Forrás: tuja.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page