Normál kép: 2171_a.jpg   Méret: 770x992 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 2171_a_nagykep.jpg   Méret: 952x1226 Színmélység: 8bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Pesti Polgári Lövőház. Kőnyomat C. Karrer rajza után. Fönt a főkapu az épület tervrajzával, lent a főudvar oszlopos csarnokkal.
(Történelmi Képcsarnok.)

Ismertető szöveg: Jelzése: Steindr. v. C. W. Medou. C. Karrer del. A mai Lövölde-téren állott. (Forrás: Trócsányi Zoltán: Új életformák)



A mai Lövölde téren felépült lövöldét József nádor 1840-ben avatta fel. Ez az épület ugyanannak a mesternek, Zambelli Andrásnak tervei alapján készült, mint az a lövölde, mely előzőleg a Kálvin tér környékén, a mai Királyi Pál utcában állott.
A klasszicista stílusú lövöldét két épületegyüttes alkotta. Az egyikben vendéglők, éttermek és kiszolgáló helyiségek voltak, a másikban helyezkedett el a tulajdonképpeni lövőház lőcsarnokokkal, oszlopos folyosóval és a lövészmester lakásával. A lövészegyesületeket ekkoriban még egy-egy főlövész vezette. A lövőház is reprezentatív megjelenésű volt, parkjába díszes kapun át lehetett bejutni. Lövészeten kívül lövészbálokat is tartottak, és magas rangú vendégeket is fogadtak. 1874-ben nevezték el a teret Lövölde térnek az ott álló Lövöldéről. A lövölde épülete 1890-ig állt a téren, akkor azonban lebontották. A teret megnagyobbították és köréje bérpalotákat építettek. (Forrás: Erzsébetváros honlapja)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page