Normál kép: Partos_odon_Bp06_Aradi22.jpg   Méret: 770x988 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: Partos_odon_Bp06_Aradi22_nagykep.jpg   Méret: 1419x1821 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pártos Ödön (Budapest, 1907. október 1. - Tel Aviv, 1977. július 6.): zeneszerző, brácsaművész, zenepedagógus születésének 100. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla annak a háznak a falán, ahol egykor nevelkedett.
Budapest, VI. ker. Aradi utca 22.

Ismertető szöveg: Pártos Ödön csodagyerekként indult, tanárai 7-8 éves korában már felfigyeltek rá. Hubay Jenő egy külön mestert is adott a fiatal tehetség mellé, Ormándy Jenőt, aki később a Philadelphia Orchestra élén vált a világ zenei életének nagy egyéniségévé. Pártos Ödön tanult Weiner Leónál is, és Kodály Zoltán egyik kedves növendékeként már 18 éves korában diplomát kapott. A folytatás is hasonlóan szépen sikerült, hiszen elindult külföldi karrierje: 1924 és 1926 között a Stadtorchester Luzern koncertmesteréül szerződtették, 1933-ig pedig Németországban dolgozott. Amikor Berlinben járt, megismerkedett Kurt Weillel, aki bevezette a filmes világba, és így kísérőzenéket is komponált.
Rövid időre visszatért Budapestre, majd Bronislaw Huberman hívására Palesztinába ment, ahol a Huberman Zenekar, az Izraeli Filharmonikus Zenekar elődjének szólóbrácsása lett. Tanára, majd igazgatója volt a tel-avivi zeneakadémiának, ahol Rivka Golanit is tanította. A brácsaművésznő szerint Pártos Ödön a bartóki és kodályi szellemiséget érvényesítette a tanításban és a zeneszerzésben, az arab és zsidó népzene megismertetése egyaránt fontos volt számára.
Az emléktábla elhelyezésének egyik kezdeményezője Bársony Péter, a Magyar Telekom Szimfonikusok fiatal szólamvezető brácsása volt. Kutatásai alapján nemrég jelent meg Pártos Ödön brácsára írt műveiből egy CD, és ő hívta el ismét Budapestre Rivka Golanit is. (Forrás: fidelio.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page