Normál kép: Zsindely_Ferenc_es_Zsindelyne_Tudos_K.jpg   Méret: 770x505 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: Zsindely_Ferenc_es_Zsindelyne_Tudos_K_nagykep.jpg   Méret: 1028x675 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zsindely Ferenc és Zsindelyné Tüdős Klára egy körmenetben 1938-ban.

Ismertető szöveg: Zsindely Ferenc (Kisvárda, 1891. december 25. - Balatonlelle, 1963. április 26.) jogász, író, miniszter. Felesége Zsindelyné Tüdős Klára Magyar Királyi Operaház kosztümtervezője, divattervező, írónő, rádió-előadó, az első magyar nő, aki filmet rendezett, az Országos Református Nőszövetség elnöke, az Új Magyar Asszony című lap alapítója. (Forrás: Wikipédia)



Zsindelyné Tüdős Klára (1895-1980) divattervező, író, az Országos Református Nőszövetség egykori elnöke debreceni református patrícius családban született. Az Iparművészeti Főiskola textilszakán végzett, majd a Magyar Királyi Operaház jelmeztervezője volt, és tulajdonosa a híres Pántlika Szalonnak, ahol népies ihletésű modelljeit árulták. Második férje, Zsindely Ferenc (1891-1963) miniszterelnökségi államtitkár, majd kereskedelmi és közlekedésügyi miniszter volt.
A második világháború alatt folytatott náciellenes tevékenységük eredményeképpen 72 menekültet, először főleg gyermekeket, de később számos zsidót is bújtattak és mentettek meg Istenhegyi úti villájukban, és a svéd misszióval együtt még két otthonban körülbelül száz menekült teljes ellátását szervezték a vészkorszak alatt. Ebben Zsindelyné Tüdős Klára vállalt komoly szerepet, aki a túlzsúfolt villában példátlan ügyességgel szervezte meg a háztartás működését. Fordulatokban gazdag, értékes és tanulságos életét dolgozza fel az Isten markában című portéfilm, amit tavaly a Magyar Televízió tűzött műsorára. (Forrás: diakonia.reformatus.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page