Normál kép: 11661425.jpg   Méret: 770x572 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 11661425_nagykep.jpg   Méret: 1024x761 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A siklófélék (Colubridae) a hüllők (Reptilia) osztályába a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe és a kígyók (Serpentes) alrendjébe tartozó család. Az alcsaládokba való felosztás rendszerenként különbözik. Van amelyik 3, van ami 7 és olyan is ami 13 alcsaládra osztja fel. (Forrás: Wikipédia)

Az igazi siklókat jellemzi, hogy karcsú testük mindenütt egyformán hajlítható, hosszúkás, szépformájú fejük a törzsüktől többé-kevésbbé világosan elkülönült, farkuk pedig hegyben végződik. Törzsük felső részét zsindelyszerűen egymásraboruló síma vagy bordás pikkelyek, alsó részüket pedig nagy pajzsok borítják. Az áll pajzsait barázda választja el egymástól s a farkrész pajzsai egy vagy két sorban sorakoznak. Az állkapcsokat és a szájpadlást számos egyforma alkotású fog fegyverzi, melyek közül egyesek, olykor a legelsők, olykor pedig a leghátulsók közül, nagyságuk által tűnnek ki. Az igazi siklók tehát oly méregtelen kígyók, melyek szabályos alakjukkal és egyes testrészeik alkotása tekintetében mintegy az általános kígyótípust tárják elénk. Közülök egyesek szellemi képességeik tekintetében alig állanak az óriáskígyók mögött, így például az Aeskuláp-kígyó, míg mások ismét alig szárnyalják túl e tekintetben a féregalakú kígyókat. (Forrás: Brehm: Az állatok világa)



A kígyók bőre a közhiedelemmel ellentétben nem nyálkás és síkos, ellenkezőleg, teljesen száraz. Testüket kisebb-nagyobb pikkelyek borítják, a bőr legfelső szarurétegét alkotva, mely meggátolja azt a kiszáradástól. (A fán élő fajoknál figyelhető meg a testtől elálló pikkely (Atheris spp.), mely a mozgást, mászást segíti elő.) A kígyók fejlődésük során sokszor vedlenek, mivel a csontvégek állandó növekedésben vannak. Ezért testük időnként új szaruréteget képez, mely felváltja az elöregedett hámréteget. Vedlés előtt a kígyók színe megfakul, étvágytalanná válnak és elbújnak. Szemük beszürkül az úgynevezett vedlési nyirok miatt - ilyenkor a kígyók egyáltalán nem látnak. A nyirokfolyadék a régi és új bőr közé préselődik, felpuhítja a régit, majd amikor az elválasztás megtörtént, akkor a nyirok felszívódik, az állatok színe kissé megélénkül, végül néhány nap elteltével a kígyók levedli a bőrüket. A vedlés folyamata 1-2 hétig, esetenként tovább is eltarthat. (Forrás: haziallat.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page