Normál kép: 35784925.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 35784925_nagykep.jpg   Méret: 1050x1400 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A Szent Imre herceg egykori szülőhelyén épült ferences templom és a rendház közötti szögletben áll Szent Imre herceg szobra, Lux Elek alkotása.
Lux Elek (1884-1941) szobrászművész Szent Imrét ábrázoló szobrát először 1935-ben állították fel a mai Géza fejedelem téren. Mivel a II. világháború során megsérült, a szobor fejrészét a városházán őrizték, testrészét a püspöki palota kertjében rejtették el. Az életnagyságú mészkő szobrot Székely János Jenő restaurálta. Mai helyén 1991. november 5-én avatták fel. (Forrás: vendegvaro.hu)



Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné fia. Az uralkodó házaspár gyerekeiből, valószínű több volt belőlük, csak kettőnek a neve maradt fenn: Ottó, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg, és korán halt meg), valamint Imre neve. Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. A hahóti kódex és a Pray-kódex a nevet Henricus alakban tartalmazza, az előbbi esetben meg is tévesztette a kutatókat, mert először II. Henrik említését vélték benne.
Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született.
A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház (Szent Imre templom) területén született. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page