Normál kép: 36218473.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 36218473_nagykep.jpg   Méret: 2048x1536 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Tudományos nevét Linné a görög rodón (rózsa) és dendron (fa) szavakból képezte. Mivel azonban a rododendron nem rózsa és nem is fa, ő maga is elégedetlen volt vele, olyannyira, hogy átkeresztelte azaleának, de ezt a nevet ma főleg a kertészeti, cserépben nevelt szubtrópusi fajtákra használják.
Magyar neve is többféle van: hangarózsa, havasi rózsa, havasszépe. Ez utóbbi azért a legtalálóbb, mert utal arra, hogy ez a növény az Alpokban és a Kárpátokban a fenyvesek fölött él: ott, ahol a gyalogfenyő a havasi rétekkel találkozik. (Forrás: Wikipédia)



A 27 hektáron mintegy 2500 növényfajt és változatot bemutató arborétum az ország legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye.
A város északi részén található arborétum kialakítása a Saághy családhoz, különösen Saághy Istvánhoz kötődik.
A kert minden hónapban külön látványosságot kínál: aranyfa, magnólia, rododendron, hárs, cédrus, rózsa, kaktuszok, pozsgások, örökzöldek láthatók.
Az 1950 óta védett területen keresztülfolyó Gyöngyös-patak felduzzasztásával több kisebb tavat hoztak létre. Az arborétum így kellemes, nyugtató sétákra is kiváló helyszín. (Forrás: vendegvaro.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page