Normál kép: 61171213.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 61171213_nagykep.jpg   Méret: 1800x1350 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökség listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17-18. században kialakított falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Dr. Román András és Mendele Ferenc közreműködésével került műemlékvédelem alá a község. (Forrás: Wikipédia)



Hollókő kicsiny fatornyos római katolikus templomát 1889-ben közadakozásból építtette a falu lakossága. A mai katolikus templom Tours-i Szent Márton püspökről kapta nevét. A plébániája azonban már 1342 óta létezik. A templom helyreállítása 1980-ban fejeződött be.
A falut György nevű papja kapcsán említik először írásban. Temploma szabadon, közvetlenül a lejtős út szélén áll. Egyszerű, hosszúkás, téglalap alaprajzú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A templom hajóját zsindellyel fedett nyeregtető borítja. A falu templomot épített az 1862-ben már itt állt gúlasisakos toronyhoz. A harangtorony a korábbi templom dongaboltozatú szentélye fölött emelkedik, nyugat felé hajót építettek hozzá, ezáltal a szentély a templom előterévé alakult. A torony földszintje, a jelenlegi templom bejárata vízszintes záródású, belül nyomott csúcsívvel kapcsolódik a hajóhoz.
A keleti homlokzat előtt álló torony földszintje kőalapozású, kisméretű vályogtéglából, emelete fából épült, szintenként keskenyedő, zsindelyezett deszka eresz-párkányokkal, félkörívvel záródó zsalus ablakokkal. A restaurált Szent Márton oltárkép, a Pieta, és a népi ihletésű fából készült Krisztus. A Szent Márton védelmébe ajánlott épület 1990-ben zsindelytetőt, karzatot, és egységes stilizált berendezést kapott. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page