Normál kép: 62101051.jpg   Méret: 770x576 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 62101051_nagykep.jpg   Méret: 1024x767 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Az egyetemi épületek építése 1994-ben kezdődött el Piliscsabán és már szeptemberben meg is indulhatott az oktatás a campuson. Az épületek a magyarországi organikus építészet mintapéldái, oktatják őket a Stockholmi Műszaki Egyetemen. A tervezést Makovecz Imre tanítványai végezték. Az épületeket nagy hittudósokról nevezték el. A Catharineum, Anselmianum, Augustineum, Emericanum, Refectorium és Questura épületeket volt laktanyaépületekből alakították át, a többi épület teljes egészében új építésű. Maga Makovecz Imre tervezte a Stephaneum épületet, amely a campus legnagyobb és központi épülete. (Forrás: piliscsaba.hu)



A Stephaneum a Katolikus Egyetem központi előadótermi épülete a nagy auditóriummal és több, különböző méretű előadóteremmel, amelyek az épületben, mint egy kisváros utcáin álló házak belsejében foglalnak helyet. A mennyezet kiképzése olyan, mintha lombok borulnának az utcák és a termek fölé.
Az épületet Makovecz Imre tervezte 1995-ben. Makovecz Imre az organikus építészet jeles képviselője, s a Stephaneum egyértelműen organikus stílusú. Bár az általa oly szívesen használt fa oszlopok helyett vasbeton oszlopok készültek, a fazsindely helyet pedig rézlemez fedés készült. (mely pár év elteltével sötétzöldre - sötétszürkére patinásodott, mintha csak a fazsidnely sötétedett volna be.) Véleményem szerint ezen anyagok alkalmazását az épület léptéke - középület, nagy forgalmú központi tér - , a tűzvédelmi előírások, és nem utolsó sorban annak reprezentatív megjelenése indokolta. ... (Forrás: copperconcept.org)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page