Képaláírás: Weninger Pincészet
Ismertető szöveg: Franz Reinhard Weninger meggyőződése, hogy borai egyediségét a természeti erők adott konstellációja hozza létre, ezért szigorúan csak akkor avatkozik be a spontán folyamatokba, ha az végleg elkerülhetetlen. A szőlőben és a pincében egyaránt tartózkodik a radikális változtatások erőltetésétől, inkább szereti hagyni, hogy a dolgok menjenek szépen a maguk útján. Ezzel éri el, hogy a helyi talaj, klíma és fekvések tulajdonságai - egyszóval a terroir - a lehető legtisztább, legegyszerűbb formában jelenjék meg a borban.
A Weninger borászat korábban is a legszigorúbb alapelvek szem előtt tartásával működött, 2006 óta pedig a magyarországi Biokontroll ellenőrzi a balfi birokon követett biodinamikus módszerek hitelességét. A tapasztalt agronómus-közgadász, Dr. Andrew Lorand vezényletével végrehajtott, biodinamikus átállás a következő logikus lépést jelentette a természetközeliséget és szüntelen minőségjavulást célul tűző pincészet számára. Maga a termelési módszer Rudolf Steiner (1862-1925), az osztrák filozófus, tanár és társadalmi mozgalmár tanításain és elképzelésein alapul. Ezek közül az ifjú Weninger számára a legfontosabbak a gazdaság élő szervezetként való felfogása, a helyi tevékenységek támogatása, a fenntartható, környezetbarát termesztési eljárások alkalmazása és a gazdálkodási folyamatok folyamatos, ciklikus természetének felismerése. (Forrás: http://www.weninger.com)
|