Normál kép: 1895_Oldal_013_a.jpg   Méret: 770x1069 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_013_a_nagykep.jpg   Méret: 900x1250 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zichy Mihály.
Bálint Benedek 1892. évi metszete.

Ismertető szöveg: Zichy Mihály.
Messze tőlünk, az orosz fővárosban, néhány nappal ezelőtt egy magyar művészt ünnepeltek szeretettel, tisztelettel. A legelőkelőbb körök, az orosz tudományos és művészi testületek a birodalom minden részéből elküldték üdvözletöket. Magyarország üdvözlete és tisztelete is megilleti ezt a nagy művészt, mert noha régen elszakadt tőlünk, azért soha sem szűnt meg igaz magyar lenni, s az ő félszázados művészi pályafutása mindig a legbensőbb érintkezésben maradt hazájával, s fényes képességével, előkelő szellemével hódolt költőinek.
Zichy Mihályt, az európai hírű festőt ünnepelték Péterváron, hol oly régen él, hol a czárok udvari festője. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. január 13.)Zichy Mihály, (oroszul Михаил Александрович Зичи) zicsi és vásonkeői (Zala, 1827. október 14. - Szentpétervár, 1906. március 1.) festő, grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője. Pesten Marastoni Jakabnál, Bécsben Waldmüllernél tanult. A cárok udvari festője, húszéves korától - néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással - haláláig, negyvenkilenc évig dolgozott Oroszországban.
...
"Zichy Mihály életének s művészetének teljes és igaz értékelése mindmáig nem történt meg. Nem könnyű, nem kis feladat ez. Maga Zichy még 1876-ban a következőket írta erről: "Igazán szerencsések azok, akiknek életrajzát nem hamisítják meg ellenséges, avagy túlzottan baráti kiegészítésekkel, vagyis ilyen balzsamozás nélkül, szellemes tollal és pontos elemzéssel örökítik meg az utókor számára. Csekélységemnek szerencsétlensége az, hogy oly sok oldalról és nyelven ködösítettek el: miért is későbbi életrajzíróm átkozott zavarban lesz a valóság fölismerésében." Később azt is írta, hogy művészetéről "határozott ítéletet" alkotni csak akkor lehet majd, ha műveit "egybegyűjtve láthatják". Zichy grafikai alkotásainak száma ezrekre megy: ezeknek azonban csak egy kisebb hányada - nemegyszer csak elkopott fényképről vagy nyomatról - ismeretes idehaza." (Berkovits Ilona:Zichy Mihály élete és munkássága, Akadémia Kiadó, Budapest, 1964.) (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page