Normál kép: 1895_Oldal_017_c.jpg   Méret: 770x1074 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_017_c_nagykep.jpg   Méret: 1171x1634 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A szivarozó csalódása.

Ismertető szöveg: Mulattató természettani kisérletek.
A "Tom tit száz újabb kísérlete" czimü, az Athenaeum kiadásában most megjelent munkából mutatjuk be a következő két kísérletet.
1. A szivarozó csalódása.
Ez egyike a legmulatságosabb kisérleteknek, melylyel a legnagyobb dohányost is félre lehet vezetni, ugy, hogy meg tudja mondani: ég-e a szivarja vagy sem?
A dolog igy megy végbe: Mikor együtt van a füstölő társaság, vállalkozzál rá, hogy bebizonyítod, mennyire puszta képzelődés az az egész élvezet, melyet a szivarozás állitólag nyujt.
Válaszd ki a legmegrögzöttebb dohányost és adj a szájába két szivarkát, hogy mind a kettőt nedvesítse meg ajkaival. Az egyik szivarkát gyujtsd is meg. Aztán kösd be a szivarozó szemeit. Ez meglévén, fölváltva add a szájába hol az égő szivarkát, hol a másikat, mely nem ég; felszólítod, hogy szivja, de ne tulságos erővel. És ne egészen szabályosan kimért időközökben nyujtsd a két szivarkát, hanem változtatva az időközöket.
Néhány szippantás után nagy mulatságuk lesz a nézőknek a szivarozó nem fogja tudni megmondani, melyik az égő szivarka.
Persze a dohányból nagy jövedelmet látó kincstár nem fél, hogy e világos bizonyítékkal is sok dohányzót fogsz leszoktatni a szivarról, pipáról. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. január 13.)



A rövid kísérletek Arthur Goodnak (1853-1928), avagy írói nevén Tom Titnek a 19. század legvégén "jogosított magyar kiadásban" publikált könyveiből - Poyet korabeli illusztrációival - valók.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page