Normál kép: 1895_Oldal_112_c.jpg   Méret: 770x905 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_112_c_nagykep.jpg   Méret: 870x1023 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Benczúr Gyula rajza a «Magyar Nemzet Történeté»-nek Vaszary Kolos herczegprimás által írt bevezetéséhez.

Ismertető szöveg: A magyar régiség- és történettudomány legkiválóbb művelőit egyesítette Szilágyi Sándor a már olvasóink előtt is ismeretes nagy mű létesítésére, a melyet az Athenaeum-társulat tesz közzé tiz kötetben. Az első kötet immár a közönség kezében, van, s fele részében hazánknak a honfoglalás előtti, fele részében pedig a honfoglalás korabeli s a nemzet megszilárdulásának történetét tárja elénk egészen Szent István haláláig. A tudós irók tollához segítségűl szegődik festőművészeink ecsete is; a tudósok kutatásának eredményeihez a szemléltető eszközök, az illusztrácziók egész gazdag csoportja járul, hogy irásban és képben egyformán feltámaszszák a múltat halottaiból.
Úgy hiszszük, olvasóink előtt nem érdektelen néhányat bemutatnunk az illusztrácziók ama gazdag csoportjából, a mely ez első kötetet disziti. Előbb a honfoglalás előtti kor történetéhez, aztán a magyar nemzet legrégibb korához adott illusztrácziók közül sorolunk fel néhányat.
A kötet bevezetése előtt, a melyet Vaszary Kolos bíbornok-érsek írt, Benczúr Gyula képe látható: a korona, kard és kettős kereszt jelképes csoportosításban, mely a magyar nemzet életének mintegy eszményi kifejezése. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. április 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page