Normál kép: 1895_Oldal_144_a.jpg   Méret: 770x1246 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_144_a_nagykep.jpg   Méret: 1036x1677 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ferdinánd bolgár fejedelem. - Benczúr Gyula festménye.

Ismertető szöveg: Ferdinánd bolgár fejedelem arczképe a Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításán.
Benczúr Gyula festménye.
Pár évvel ezelőtt a jeles mester néhány napot töltött Bolgária fővárosában, mint Ferdinánd fejedelem vendége. Ez idő alatt többször s hosszasabban ült a fejedelem a művésznek. Egy kitünő arczkép és egy pompás tanulmányfej volt az ülések eredménye. Ugyanekkor megrendelte a fejedelem egész alakú arczképét a trónterem számára.
A mostani tavaszi kiállítás egyik legvonzóbb műtárgya ez a festmény. Mint representativ arczkép, úgy fölfogás, mint hatás tekintetében ritkítja párját. Tartása méltóságos és mindamellett könnyed, menten minden feszességtől. Az egész kép berendezése szerencsésen van megválasztva s a compositio tekintetében kimerítő tanulmány alapján a legszerencsésebben előadva. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 5.)



I. Ferdinánd (Bécs, 1861. február 26. - Coburg, 1948. szeptember 10.), ragadványneve: a Balkán rókája, bolgárul: Фердинанд I Сакскобургготски, németül: Ferdinand I. von Sachsen-Coburg und Gotha, Bulgária hercege (fejedelme), majd királya (cárja). II. Simeon bolgár cár nagyapja és II. Ferdinánd portugál király unokaöccse, Koháry Antónia hercegnő unokája. A Wettin-dinasztia Szász-Coburg-Gothai ágából származott, és a Szász-Coburg-Gotha-ház bolgár ágának megalapítója. A római katolikus vallást követte születésétől haláláig, de gyermekeit országa hagyományának megfelelően ortodox vallásúnak kereszteltette meg. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page