Normál kép: 1895_Oldal_149_c.jpg   Méret: 770x826 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_149_c_nagykep.jpg   Méret: 1111x1192 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kocsikázó-öltözék. (Párisi divatkép.)

Ismertető szöveg: Divattudósitás.
Párisból a legujabb divatjelenségekről irják: A tavaszi versenyek alkalmából az itteni divathölgyek a nem kedvező időjárás daczára jóformán mindent bemutattak mit egy-két hét mulva ruhák, kalapok és felöltők dolgában Európa női világa utánozni fog. Részemről nyiltan bevallom, hogy nagyon kevés szépet, czélszerűet pedig egyáltalán nem láttam. A remek mivű selyem, bársony, posztó és könnyebb szövetű pamut kelméket az idomtalan bőségű szoknyák és ujjak szabása teszi tönkre. A ruha dereka csipkékkel és szalagcsokrokkal annyira el van árasztva, hogy sem a termet kecsei, sem pedig a vállak remek formái érvényre nem juthatnak. Az ember azt hinné, hogy a mostani szabást csupán rosszul megtermett hölgyek számára hozták divatba. A divattermek tulajdonosai a "Worth"-féle üzlet vezetőitől kezdve a legutolsó külvárosi női szabóig nagyon is meg vannak a mostani kelmepazarlással elégedve s szó sincs róla, hogy ezen változtatni akarnának. Az Eugénia császárné idejében uralomra jutott krinolin látszólag kiment ugyan a divatból, de a ruhák szoknyáiba illesztett vékony rézlemezek azt jelezik, hogy egy szép napon a krinolin egy második kiadására fogunk virradni.
Ez alkalommal két kocsikázó öltözék képét ide mellékelem. Az egyik öltöny búzavirág színű crépon posztó, szűk végű ujjakkal. A diszítés eperszínű bársony és fehér selyembe tűzött tollak. A vastag fonatú szalmakalap diszítése remek rózsacsokor és chiné selyemből tűzött nagy csokor.
A másik öltöny szabása alig különbözik, kelméje pedig kaspiai zöldszinű posztó. Vajszinű csipkék képezik a vállrojtokat; a derék teljesen zárt és egyszerű. A kalap diszítése mezei virágok, melyek a kalap felső részén lévő strucztollakhoz nagyon illenek. A kötő-szalag oldalain szintén virágcsokrok láthatók. Nem kevésbbé érdekes a sétaöltöny ezüst szürke créponból, Directoire revers-ekkel. Itt már az angol csipke diszítés a ruha költséges voltát tételezi föl, miért is csak oly körökben látható, melyeknek tagjai Worth vagy Redfern műtermeiben dolgoztatnak. A szintén vastag fonatú szalmakalap cseresznyeszinű selyemmel és fekete kócsag tollal van diszítve. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page