Normál kép: 1895_Oldal_162_b.jpg   Méret: 770x546 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_162_b_nagykep.jpg   Méret: 1136x806 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Műkedvelők csárdája.
Kleeberg Róza, Andaházy Irén, Farkas Gizella, Kereszthy Ilona és Irma, Ghiczy. Bella, Keömleöy Nándorné, b. Vécsey Mimi, Csatáry Mimi, Goldburg Izabella, Tabódy Margit, Marsovszky Mariska.
Erdélyi fényképe.

Ismertető szöveg: Jótékony ünnep a budavári bástyán.
...A szerencsés eszme egy budai jótékony egyesület kebeléből indult ki. Ez az egyesület a budai "Mária-Erzsébet-egylet", melynek élén gróf Zichy Nándorné, őrgróf Pallavicini Edéné és gróf Hunyady Lászlóné állanak. Az egyesület immár negyedszázad óta működik a legnagyobb csöndben, de annál áldásosabban. Az egyesület hivatása a szemérmes szegényeket segíteni. Tagjai személyesen meglátogatják a szegényeket, vigasztalják, oktatják és segítik őket élelmi szerekkel, ruhával és pénzzel. A munkaképeseknek munkát adnak, a gyermekek neveléséről gondoskodnak s a betegeket ápolásban részesitik. Évek hosszú során át ezer meg ezer családot mentett meg az egyesület a véginségtől. Ennek az emberbaráti intézménynek a javára rendezték az ünnepet s részben a székelykeresztúri iskola czéljaira.
...
Sűrű egymásutánban hivogatólag kandikáltak a lenge sátrak, a hol igazán mindenfélét lehetett kapni. Ezermester-bazárok voltak ezek, a melyekben fel volt halmozva étel, ital, czukor, sütemény, csecsebecse és sok művészi tárgy. A sátrak fő vonzó ereje azonban a sok szép budai asszony és leány volt, a legtöbb fehér tavaszi ruhában s igen sokan jelmezben. A meglepetések sátrában, mely csupa izléses aprósággal volt megrakva, maga Pallavicini őrgrófné sürgölődött leányaival, a bájos Edina és Stefánia grófkisasszonyokkal, ott volt továbbá Zichy Nándorné grófnő s a budai előkelő hölgyvilág számos tagja.
Pompás sátor volt a csárda, hol kaczkiás magyar ruhás úri lányok és menyecskék szolgálták ki a vendégeket, miközben a csárdabeli czigányzenekar húzta a régi andalgót, majd szilaján a ropogós csárdást. Ennek a csárdának volt a legtöbb látogatója s a jókedv végül olyan fokra hágott, hogy a vendégsereg a kiszolgáló hölgyeket is tánczra perdítette. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page