Normál kép: 1895_Oldal_162_c.jpg   Méret: 770x536 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_162_c_nagykep.jpg   Méret: 1139x793 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A czigány-karaván.
Miskey Béla, Tury Zoltán, Hofhauser Szidi, Pünkösdy Béla, Tóbiás Frigyes, Tury Gizella, Beregszászy Miklós, Kövi Róza, Hofhauser Erzsi, Patrubány Ferenczné, Klarner Sarolta, dr. Csánky Dezsőné, Gugler Melanie, Buczurka Mathild, Kleeberg Zoltán, Gaál István, Kiss Aladár, Csánky Kornélia Miskey Erzsike, Biró Kálmán.
Ellinger fényképe.

Ismertető szöveg: Jótékony ünnep a budavári bástyán.
...A szerencsés eszme egy budai jótékony egyesület kebeléből indult ki. Ez az egyesület a budai "Mária-Erzsébet-egylet", melynek élén gróf Zichy Nándorné, őrgróf Pallavicini Edéné és gróf Hunyady Lászlóné állanak. Az egyesület immár negyedszázad óta működik a legnagyobb csöndben, de annál áldásosabban. Az egyesület hivatása a szemérmes szegényeket segíteni. Tagjai személyesen meglátogatják a szegényeket, vigasztalják, oktatják és segítik őket élelmi szerekkel, ruhával és pénzzel. A munkaképeseknek munkát adnak, a gyermekek neveléséről gondoskodnak s a betegeket ápolásban részesitik. Évek hosszú során át ezer meg ezer családot mentett meg az egyesület a véginségtől. Ennek az emberbaráti intézménynek a javára rendezték az ünnepet s részben a székelykeresztúri iskola czéljaira.
...
Sűrű egymásutánban hivogatólag kandikáltak a lenge sátrak, a hol igazán mindenfélét lehetett kapni. Ezermester-bazárok voltak ezek, a melyekben fel volt halmozva étel, ital, czukor, sütemény, csecsebecse és sok művészi tárgy. A sátrak fő vonzó ereje azonban a sok szép budai asszony és leány volt, a legtöbb fehér tavaszi ruhában s igen sokan jelmezben. A meglepetések sátrában, mely csupa izléses aprósággal volt megrakva, maga Pallavicini őrgrófné sürgölődött leányaival, a bájos Edina és Stefánia grófkisasszonyokkal, ott volt továbbá Zichy Nándorné grófnő s a budai előkelő hölgyvilág számos tagja.
...
A legfestőibb volt a czigánysátor, melynek kitünő berendezése Patrubány Ferenczné úrnő izlését és leleményét dicséri. A szellős sátorból nem hiányzott az ösztövér gebe, a felhérczes szekér, a kóczmadzagon rángatódzó malacz, a gágogó liba s a füstös rajkósereg. A morék és a czigányasszonyok meg leányok mind eredeti czigányjelmezt viseltek s szerte járva a sokadalomban, a közönségnek sok derült perczet okoztak. Különösen kitünő alakok voltak dr. Csánky Dezsőné, Buczurka Matild és Miskey Béla, a kik jövendőt mondtak, árulgattak, koldultak a nemes czél érdekében. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page