Normál kép: 1895_Oldal_318_d.jpg   Méret: 770x522 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_318_d_nagykep.jpg   Méret: 879x596 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Bagolyvár.

Ismertető szöveg: A szándékosan elhagyatott várromot utánzó Bagolyvár eredetileg Koch Henrik és Szkalnitzky Antal tervei alapján épült romantikus stílusban 1885-1886 között a mai Élet-Halál Ház helyén, a Simogató és a Dél-Amerika kifutó között. Az 1909-1912 közötti átépítés idején lebontották az eredeti épületet, és mai helyén, az állatkert északi fala mentén épült meg Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján némileg átalakítva. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, ezért a háborút követően kitatarozták. 1983-1988 között nagyobb átépítésre került sor az eredeti épületrészek megtartásával, majd 1997-ben ismét átalakították, hogy az itt bemutatott állatoknak jobb körülményeket biztosítsanak.
Jelenleg az erdei kutyáknak, a mosómedvéknek és a farkasoknak ad otthont, régebben azonban jóval többféle fajt mutattak be itt összezsúfolva (hiénák, menyét- és kutyafélék). (Forrás: Wikipédia)



Ezuttal képekben mutatjuk be az állatkert néhány nevezetesebb lakóját a - sok közül.
...
Az állatkert egyik sarkában egy várrom féle épületet látunk. S valóban vár is az, t. i. az úgy nevezett bagolyvár. Azért hivják pedig annak, mert egy részében különféle fajú baglyok meresztgetik nagy, karika szemeiket a néző közönségre, míg az épület aljában rút, felborzolt szőrű kék szemű hiénák futkároznak ide s tova, vagy marakodnak egy-egy maradék csontdarabon. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. augusztus 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page