Normál kép: 1895_Oldal_318_h.jpg   Méret: 770x514 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_318_h_nagykep.jpg   Méret: 878x587 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Oroszlánfóka.

Ismertető szöveg: Ezuttal képekben mutatjuk be az állatkert néhány nevezetesebb lakóját a - sok közül.
...
A nagy ragadozók szomszédságában valami éles, mérges hang üti meg az ember fülét. Nem soká kell keresni hogy mi az, mert rendszerint egész sereg gyerek ugrándoz, nevetgél azon a tájon. Ott van a fóka-medencze, abban ordítozik a csodálatos oroszlánfóka. Boszantja, hogy mit tudnak rajta egész nap bámulni. Le-lebukik perczekre a vízbe, de a gyermeksereg rendületlenül vár, míg ismét kiüti a fejét. Erre aztán még jobban megharagszik a fóka s hatalmas uszonyaival tele csapja vízzel a gyermekek szemét, száját, a minek azok roppantul örülnek. A fóka aztán látván, hogy sehogysem boldogul, utoljára felmászik a medenczéjében levő emelvényre s torka teljességéből ott ordítozik, míg meg nem unja, mert a gyermekek ugyan nem unják meg. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. augusztus 11.)



A fülesfókafélék (Otariidae) a ragadozók rendjének egy családja. Uszonyaik nagyok és erősek, de a valódi fókáknál kevésbé alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Mint nevük is mutatja, van fülkagylójuk. Hátsó úszólábaikat maguk alá tudják hajlítani, ezért a szárazföldön az emlősök többségéhez hasonlóan négy lábon járnak. A hímek heréi a hasüregen kívül, herezacskóban helyezkednek el.
A fülesfókafélék tagjai az Atlanti- és a Csendes-óceán partvidékén sokfelé megtalálhatóak, az Indiai-óceán területén azonban csak Ausztrália délnyugati-partjainál élnek. Nagytestű tengeri ragadozók.
Háremekben élnek, melyek szaporodási időszakban népes kolóniákká gyűlnek össze. Elsősorban halakkal, lábasfejűekkel és rákokkal táplálkoznak.
Mintegy 7 nem és 14 ma élő faj tartozik a családba. (Forrás:Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page