Normál kép: 1895_Oldal_338_h.jpg   Méret: 557x987 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Orosz női viselet (bojár öltözet).

Ismertető szöveg: Orosz női nemzeti viselet.
Európa népei között alig van még egy, a mely annyira szeretné és keresné a fényűzést, a pompát, a feltűnőt, mint az orosz nők. Az előkelő és gazdag nők a legújabb párisi divat szerint öltözködnek, sőt azt felülmúlni is igyekeznek; ragyogó ékszerekkel, gazdag brilliántjaikkal pompáznak és szeretnek páváskodni minden alkalommal.
A parasztnők ugyanazt teszik a maguk tehetsége és módja szerint. Náluk a divatot a rikító élénk (főkép a piros és kék) színek, az ékszereket az üveggyöngyök és pántlikák pótolják.
Dicséretre méltó azonban az orosz nőknél, hogy a változó divat-öltözetek mellett mind máig megőrizték a régi nemzeti viseletet is és előforduló alkalommal, nemzeti ünnepeken, estélyeken, színpadon, sőt a közéletben is szívesen felveszik és büszkén viselik a régi nemzeti öltözetet.
A gazdag úri nők ilyenkor pompás bojárnő öltözetben jelennek meg, a mely dúsan van ékítve keleti gyöngyökkel (gyöngyös fej- és nyakékkel) és drága prémekkel.
A nagy-orosz nemzeti nép-viselet főékessége a piros és kék fejtővel kivarrott és Volga melléki csipkével diszített ingváll, ugyanolyan kötény és kivarrott szegélyű piros, vagy kék szoknya (jupka). Fejékűl üveggyöngygyel diszített kék, vagy piros bársony párta szolgál. A nyakon és mellen 5-6 sor (piros, kék, sárga, zöld, fehér, rózsaszínű) üveggyöngy ragyog, melyet hátúl ugyanannyi szál mindenféle színű s derékig lelógó pántlika tart össze.
Mindkettő igen szép, festői viselet, szép még fényképben is, bár ez a színpompát nem tudja visszatükröztetni.
Az igazság kedvéért azt is eláruljuk, hogy a két orosz női képen csak az öltözet igazi orosz; az érdekes bojár costume-ös egy lengyel származású oroszországi szinésznőt ábrázol, a népviseletben pedig egy magyar menyecske pompázik az ő Szent-Pétervárról most kapott "kosztyüm"-jében, a mely egészen olyan, mint a minőt a néhány évvel ezelőtt nálunk járt orosz daltársaság primadonnája (Szlavjánszki Nadija) a színpadon viselt volt. A fényképeket, melyek után rajzaink készültek, a gr. Zichy Jenő expedicziójának tagjai adták át lapunknak. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page