Normál kép: 1895_Oldal_341_b.jpg   Méret: 504x861 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A marabu mint biró.

Ismertető szöveg: Az állatvilág életében gyakran fordulnak elő olyan jelenségek, melyek némileg emberi tevékenységre emlékeztetnek, sőt mintegy megtestesült szatirája az ember működésének s a művésznek nagyon keveset kell hozzá toldania, hogy az állat képe, hogy úgy mondjuk, emberivé változzék át. Csaknem minden állatfestő tudott ily jeleneteket megörökíteni az állatvilágból, melyek még a felnőttek előtt is emberieseknek tüntek fel. A hires Landseer, a kutyák és lovak kitünő ábrázolója, ki egykor lelkesedésében kutyákat az emberi társadalom hasznos tagjainak nevezte el, - kutya-képeiben valóságos genre-darabokat mutatott be, melyeknek egyes alakjaiban a különféle emberi jellemek hű képeit ismertük fel. Hasonló módon kitünően sikerült most bemutatott képünkön Stacy Marks hires angol festő humora, midőn egy marabut, mint valami tudós birót tüntet fel. A marabu furcsa állása s e mellett az a csodálatos összhang, mely tollazatának színe s az angol birák parókás egyenruhája között van, valóban meglepővé teszi a hasonlatot s nem nagy erőbe kerül, hogy az előttünk levő alakban valami szigorú tudományosság kifejezését találjuk fel, bár kétségtelen, hogy a marabunak eszeágában sincs ilyesmit tettetni. A művészetnek joga van, a természet meghamisítása nélkül így jellemezni, s el kell ismernünk, hogy ez az előttünk levő alakítás valóban jól sikerült. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 1.)



Az afrikai marabu (Leptoptilos crumeniferus) a madarak osztályának a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó faj.
Nevét az afrikai muszlim szentek arab nevéből kapta.
Afrikában a Szaharától délre él, egészen Dél-Afrikáig. Szavannák és mocsarak lakói, de az emberi településeket sem kerülik el.
Magassága 150 centiméter, szárnyfesztávolsága 320 centiméter, testtömege 9 kilogramm is lehet. Feje és nyaka kopasz, erős, ék alakú csőre és jellegzetes begyzacskója van. A begyzacskó vagy toroklebeny a nyaktól kiinduló, nagy kiterjedésű képződmény. Az orrlyukakkal összekötött légzsákoknak köszönhetően felfújható. A begyzacskó 40 centiméteres is lehet. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page