Normál kép: 1895_Oldal_392_c.jpg   Méret: 713x1091 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Szendrey Ignácz.

Ismertető szöveg: Szendrey Ignácz.
1800-1895.
A múlt hónap 28-án kisértük örök nyugalomra Szendrey Ignáczot, a ki mint kitünő magyar gazda volt ismeretes; de sokkal többször emlegették családi összeköttetéseinél fogva, mivel két leánya a magyar irodalom két kitünőségének, Petőfi Sándornak és Gyulai Pálnak volt felesége.
Szendrey Ignácz 1800 nov. 16-ikán született Aszalón, Abaújmegyében egy kisebb birtokú családból. Középiskoláit végezvén, a papi pályához érzett legtöbb kedvet, s be is lépett a Szent Benedek-rendi szerzetbe. Azonban betegeskedése miatt nem sokára kilépett, s azután pályát is változtatott. A gazdasági pályára lépett s a keszthelyi Georgikonban végezte gazdasági tanulmányait.
Már 1826-ban a Festetics grófok keszthelyi uradalmában volt ispán. 1830-ig maradt itt, s ez alatt vette nőül Galovics Annát, a kitől három gyermeke, két leány s egy fiú, született. Keszthelyről a gróf Károlyi Lajos mágocsi uradalmába ment, ugyancsak ispánnak s itt élt boldog megelégedésben családjának s a gazdaságnak. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. október 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page