Normál kép: 1898_Oldal_083_a.jpg   Méret: 484x574 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Somogyi sótartó.
Herman Ottó "Ősfoglalkozások" czimű új könyvéből.

Ismertető szöveg: ...Herman Ottó tollából és számos rajzzal ékesítve "Ősfoglalkozások" czíme alatt most jelent meg, mint különben része a kiállítási főjelentésnek; de némelyekkel megpótolva, mint külön kiadvány is.
A magyar pásztorélet ősinek vehető tárgyi részéről nem emlékezett meg eddig semmiféle irodalom, mert nem is kutatta senki; ezért ez, ismeretünk mai állásában, egymagára álló tipus s az marad mindaddig, a míg az összehasonlító kutatás nem derít föl rokonokat. ...
A somogyi stilizált kosfejü sótartó diszítés szerint rokon a Mátyás-korabeli ijakon látható ékességekkel, melyeknek korát és hovatartozását a Corvinok gyűrüs hollója igazolja. ...(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. márczius 6.)



...a somogyi, Mernyéből eredő sótartót mutatja elülről és oldalról. A kosfejet viselő rész fából való és kijár; az alsó rész szaru és a tulajdonképpeni sótartó; az alapszin fekete, a díszitmények természetesen világos szinüek. A kos oldalán látható a tipikus cziczkafarok ékitmény, a belőle kiágazó tulipánokkal és Chrysanthemum virágokkal; az utóbbi két virág a sótartó rész tagozatában is váltakozik. Még szigorubban vett művészeti szempontból is el kell ismerni, hogy a kosfej stilizálása, különösen szarvrészében kitünő. A sótartó részt véve, ennek díszitése majdnem teljesen egyezik azzal, a mely a nemrég Kassán napvilágra került Mátyás­korabeli és e dicső király fegyverzetéhez tartozott számszerszíjak íjrészén fordul elő, hol a kort és a királyt a Corvinusok gyűrűs hollója biztosan megjelöli. Közbevetem, hogy ezek a nevezetes íjak szerkezet és különösen a kengyelvas tekintetében, igen közel állanak a régi finn számszeríjakhoz. (Forrás: Herman Ottó: Az ősfoglalkozások)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page