Normál kép: 1898_Oldal_144_b.jpg   Méret: 655x1057 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Balló Ede: Hohenlohe herczeg arczképe.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
Az arczképfestők közül kiválóan Balló Ede vonja magára a figyelmet három művével. Akár a jellemzés erejét nézzük a Lotz Károlyt ábrázoló festményen, akár az előkelő magatartást és a dekoratív előadást Hohenlohe herczeg arczképén, akár az egyszerűséget és keresetlenséget az egy "férfi arczképén", Balló művész. A három szép arczkép közül adjuk Hohenlohe-Langenburg herczegnek, Elzász-Lotharingia helytartójának arczképét. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Hermann, Hohenlohe-Langenburg herceg, Gleichen gróf, szül. Langenburgban 1832 aug. 31-én. Katonai pályán működött, előbb württembergi, később osztrák szolgálatban s résztvett az 1859-ki olasz hadjáratban. 1862. a badeni hadseregbe lépett át, mint tábornok s e minőségben küzdött az 1870-71-iki francia hadjáratban. 1871-79. tagja és egyideig második alelnöke volt a német birodalmi gyülésnek. 1894 okt. 30. II. Vilmos császár kinevezte Elzász-Lotaringia helytartójának. (Forrás: Pallas nagy lexikona)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page