Normál kép: 1898_Oldal_144_c.jpg   Méret: 715x1035 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Háry Gyula: Kilátás az Albrecht-útról.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
A tájképekben nagyobb termés nincs, de néhány igen jó akad. A természetnek egy-egy hangulatát ellesni inkább szeretik most már a festők, mint tájak képét adni vissza. ... Háry Gyula két olajfestményéhez a fővárosi Dunapartról vett tárgyat. Az egyiken - melyet közlünk - a budai hegyoldalról, a kapuczinusok temploma mögül nézve látjuk az új országházat és a pesti part palotáinak egy részét a lemenő nap narancssárga világításában. Az előtért a budai kis házak foglalják el, korhadt tetejökkel az ellentétet képviselvén. Biztosan és találón festett a kép. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Háry Gyula (Zalaegerszeg, 1864. szeptember 20. - Budapest, 1946. június 3.) magyar festő.
Tanulmányait Mintarajziskolában Greguss János növendékeként, később Lotz Károly Mesteriskolájában végezte. Illusztrációval az 1880-as években szerzett hírnevet, művei három évtizedre keresett illusztrátorrá tették. Számos pályázaton nyert díjakat iparművészeti terveivel. Az 1890-es évektől a Műcsarnok tárlatain olaj- és akvarell-tájképeit állították ki. Régi budai házakról, terekről, stb. készített utcaképeket, melyeket finom aprólékossággal dolgozott ki. 1900 és 1920 között a rajztanszék adjunktusa és az alakrajz előadója volt a Műegyetemen. Munkáit a Magyar Nemzeti Galéria és a Történeti Múzeum őrzi. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page