Normál kép: 1898_Oldal_144_j.jpg   Méret: 770x618 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_144_j_nagykep.jpg   Méret: 842x676 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mihalik Dániel: Napon.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
Az életképekben a tárlat most is a leggazdagabb és legváltozatosabb tárgyban, alakokban, színhelyben és hatásban. ... Mihalik Dániel sok eredetiséggel festett öt vizslát, a mint egy polczon sorban ülnek, és a napfényen sütkéreznek. "Napon" is a czíme, de sokan ráfogják, hogy az öt Barrisson-lány travesztálása. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Mihalik Dániel (Tallós, 1869. december 14. - Szolnok, 1910. június 16.) festőművész, a Szolnoki Művésztelep egyik alapítója.
Alsóbb iskoláit Budapesten végezte. Gazdatiszt apja tudományos pályára szánta, de ő 1886-ban a Mintarajztanoda növendéke lett, ahol Gregus János, később Székely Bertalan tanítványa volt. Művészeti tanulmányait a Mesteriskolában Lotz Károly vezetése alatt, majd a müncheni képzőművészeti akadémián folytatta. 1897-től Budapesten barátjával Szlányi Lajossal, illetve a később hozzájuk csatlakozó Olgyai Ferenccel közös műteremben dolgozott. 1898-ban egy tájképével 4000 koronás díjat nyert, amiből Párizsba utazott és beiratkozott a Julian Akadémiára. 1899 telén részt vett a párizsi világkiállítás magyar osztályának rendezési munkáiban. 1901-ben tért haza. Ettől kezdve kisebb tanulmányutaktól eltekintve haláláig Szolnokon élt és dolgozott, egyike lett a szolnoki művésztelep alapítóinak. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page