Normál kép: 1898_Oldal_146_f.jpg   Méret: 649x765 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Holló Barnabás: II. Lajos.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
A szobrok a félkör alakú nagy csarnokot csak hiányosan töltik be. Legjobb szobrászaink monumentális alkotásokkal vannak elfoglalva de ezeken még dolgoznak. ... Holló Barnabás lovas szobra Mohácsra van szánva. II Lajos király a mint a Cselepatakba dől lovastól. A félreismerhetetlen katasztrófa komorságával hat. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Holló Barnabás (Alsóhangony, 1865. május 16. - Budapest, 1917. november 2.) szobrászművész.
Művészeti tanulmányait budapesti iparművészeti iskolában és a mintarajziskolában végezte. Stróbl Alajos tanítványa volt. A magyar művészettörténet a millennium környéki időszak történelmi szobrászatának jeles képviselőjeként tartja számon. Elsősorban realisztikus stílusú domborművei jelentősek. Nevét országosan ismertté tette a Magyar Tudományos Akadémia alapítását ábrázoló domborműve, melyet az akadémia székházának külső falán helyeztek el. 1892-ben elnyerte a Wesselényi-domborműre kiírt pályázatot, az elkészült alkotást - amely ma a budapesti Ferences templom északi oldalfalán látható - az 1900. évi párizsi világkiállításon is bemutatták. A 20. század első évtizedében számos vidéki emlékszobor elkészítésével bízták meg. Ő készíthette el II. Rákóczi Ferenc udvari főkapitányának Vay Ádámnak a síremlékét is, kinek hamvait 1906-ban temették újra Vaján. 1911-ben elnyerte a II. Rákóczi Ferenc kassai síremlékére kiírt pályázat első díját, de a kivitelezés körüli bonyodalmak felőrölték erejét és korai halála miatt nem tudta tervét kivitelezni. Életkép, állatszobor és portrészobor kisplasztikái közül néhányat a Magyar Nemzeti Galéria őriz. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page