Normál kép: 1898_Oldal_173_c.jpg   Méret: 725x869 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Ütközetre készülés a hadihajón.

Ismertető szöveg: A mostani háborús időben, midőn két erős tengeri hatalom küldi hadihajóit egymás ellen, nem lesz érdektelen tájékozódást szerezni róla, hogy minő előkészületeket tesznek a hadihajón közvetlenül, mielőtt ütközetre mennek s milyen munkálatokkal hozzák rendbe a hajót a bekövetkezendő csatára?
...
A munkálatok főczélja: az ágyúkat az ütközetre előkészíteni, a fedélzetet minden fölösleges tárgytól megszabadítani, hogy az ágyúkkal való czélzást semmi se akadályozza s a személyzetnek mindenfelé szabad járása legyen, a tűzveszélyes, gyulékony tárgyakat biztos helyre vinni s minden előkészületet megtenni, hogy a hajó és a személyzet az ütközet veszedelmei ellen lehetőleg védve legyen s a bekövetkezhető bajokat lehetőleg orvosolni lehessen.
Az előkészületek közben a fedélzetről számos elmozdítható tárgyat egyszerűen a tengerbe dobnak, mert az ellenséges golyók ellen azok úgysem nyújtanak menedéket s a lövések által szétszaggatott s szerterepülő forgácsaik csak növelnék a veszedelmet. Rendesen a csónakokat is egymással összekötözve szabadjára vizre bocsátják, de ütközet után, ha lehetséges, újra összeszedik. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 15.)



A spanyol-amerikai háború Kubában robbant ki 1898-ban és a Fülöp-szigeteket akkor érte el, amikor George Dewey amerikai hajói vereséget mértek a Manila-öbölben állomásozó spanyol hajókra. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page