Normál kép: 1899_Oldal_493_a.jpg   Méret: 683x799 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Corday Charlotte.
Egykorú metszet után.

Ismertető szöveg: Marie-Anne Charlotte Corday d'Armont (Saint-Saturnin-des-Ligneries, 1768. július 27. - Párizs, 1793. július 17.) francia nemeskisasszony, a francia forradalom szereplője, aki meggyilkolta Jean-Paul Marat jakobinus vezért.
...
Az elhatározást Marat meggyilkolására a vérmezőn (Massacres de septembre) történtek iránti ellenszenve gerjesztette, amiért Marat volt a felelős.
...
...Július 13-án délelőtt felkereste Marat-t azzal az indokkal, hogy informálja őt egy Caen-ban szerveződő girondista felkelésről. Akkor elküldték, de este mikor újra próbálkozott, és ez alkalommal Marat a dolgozószobájában fogadta. A jakobinus politikus legtöbb ügyét egy kádból folytatta le, most is így tett.
Marat leírta a girondisták nevét, amit Charlotte diktált neki. Ekkor rántotta elő kését és mártotta bele Marat mellkasába, megsértve tüdejét, aortáját és bal szívkamráját. Mielőtt meghalt, még segítségért kiáltott: "Aidez, ma chère amie !" (Segíts, kedves barátom!).
Tárgyalásán Charlotte kijelentette, hogy egyedül követte el tettét, mint mondta: "Megöltem egy embert, hogy százezreket mentsek meg." ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page