Normál kép: 1900bb_Page_022_d.jpg   Méret: 779x1064 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Löffler Nina.
Daguereotyp kép után.

Ismertető szöveg: Kisfaludy Károly szerelme.
... A mai Deák Ferencz- és Miatyánk-utcza sarkán a múlt század húszas éveiben egyemeletes ház állott, melynek eme­letét Löffler Jakab orvos lakta. Ez két szobát albérletbe adott s 1822-ben Kisfaludy Károly ide költözött. Dr. Löfflernek egy fia és három leánya volt. ... A legidősbik, Nina, tartózkodóbb volt ugyan, de a költő vele is elenyelgett...
...a budapesti írói körökben nyíltan beszélték, hogy Kisfaludy elveszi Löffler Ninát. Boross Mihály szerencsés kezének sikerűlt a szép zsidó lány hiteles arczképét meg­találnia, s bizonyára érdeklődéssel tekintjük a telt, kerek formákat, a derűlt arczot, a mosolygó, jóságos szemeket.
1826-ban Kisfaludy forma szerint megkérte Nina kezét; a leány ekkor 20-21 éves lehetett, a költő 38 volt. Mint Nina legkisebbik húgától, Josephine-től, Ellinger Ágostnétól 1882-ben megtudtam, nénje azért nem ment Kisfaludy­hoz, mert dr. Löffler azt mondta leányának, hogy nem szívesen látná, ha kitérne, s Nina mindenek fölött atyja kedvében akart járni. ... (Bánóczi József) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. január 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page