Normál kép: 1900bb_Page_033_d.jpg   Méret: 770x1051 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_033_d_nagykep.jpg   Méret: 1032x1409 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gerenda-hordó zulukaffer munkások a lorenzo-mabquezi kikötőben.

Ismertető szöveg: Csakhamar azután, hogy Vasco di Gama a Jóreménység-fokát megkerülve fölfedezte a Kelet-Indiába vivő utat, a portugálok lefoglalták maguknak Kelet-Afrikának azt a részét, mely Madagaszkár szigetével átellenben a hatalmas Zambezi folyó két partján terűl el. Hatalmas birodalom volt ez - a térképen, a valóságban azonban, mint a nyugati parton fekvő Angola és Mazzameles is, csak névleg volt a portugáloké, kik a tengerpart néhány nagyobb kikötő helyén kivűl csak a Zambezi partján szállottak meg egy helyet. A már az ő idejük előtt is tekintélyes Mozambique-on kivűl alig volt e nagy területen egy pár nagyobb város; a beljebb eső többi részt Livingstone fölfedezései előtt alig ismerték.
Korunkban egyre gyarapodott nagyságban és fontosságban a tekintélyes Delagoa-öböl mellett fekvő Lorenzo-Marquez kikötő-város, különösen 1895 óta, mikor innen Transzválba vasútvonal épült. Ma, midőn az angol területek által csaknem egészen körűlvett Transzválnak ez az egyedüli szabad közlekedő útja a nagyvilággal, igen természetes, hogy a Delagoa-öblöt és Lorenzo-Marquez várost nagyon gyakran emlegetik a hadi tudósítások és azok révén a hírlapok. Az angolok nagy gonddal őrzik ezt a kikötőt, hogy a boerok onnan semminemű segítséget ne kapjanak, másrészt pedig újból megtesznek minden lehetőt, hogy ez öblöt és környékét hatalmukba kerítsék. ...
...
A város európai fogalmak szerint a kisebb rendű kikötőhelyek közé tartozik. Összes lakossága alig 5000 s annak is legfelebb egyharmada európai eredetű; az angolok száma mintegy 200; a többi legnagyobb részt portugál. Mintegy 3000 a feketék száma, kiknek nagyobb része a svázi törzshöz tartozik; de szép számmal vannak itt kelet indiaiak is, kik a kiskereskedés képviselői, mig a nagyobb forgalmat angolok, németek éa hollandok eszközlik. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. január 28.)



Maputo (korábbi nevén Lourenço Marques) 1898 óta Mozambik fővárosa, kikötőváros. A lakossága 2007-ben 1 100 000 fő volt, a metropolisz teljes területén összesen 1 766 000 asukasta. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page