Normál kép: 1900bb_Page_039_a.jpg   Méret: 770x529 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_039_a_nagykep.jpg   Méret: 2607x1793 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A párisi világkiállítás. - A régi Páris.

Ismertető szöveg: A párisi világkiállítás.
... A kiállítás színtere, mint 1889-ben, most is a Mars-mező lesz, az az egykori katonai gyakorló-tér, mely Páris délnyugati szélén, a Szajna folyó balpartján fekszik; csakhogy most tetemesen megbővítették szomszéd területek hozzáfoglalásával s a Szajna jobbpartján is messzebb kiterjesztették a Trocadero környéket, mely már 1889-ben is hozzátartozott a kiállítás telkéhez. Az akkorból maradt épületek közül csupán a gépcsarnokot tartották meg, mely az Eiffel híres tornyától délre esik s melyben most gazdasági dolgok lesznek láthatók. Az Eiffel tornyán belsőleg annyi változtatás történt, hogy egy rendkívül nagyszabású hangverseny-termet alkottak benne. E torony környékét most is kertészeti czélokra rendezték be, mely kies helytől kezdve kiállítási épületek patkóalakúlag rendezvék, 200 méternyi széles útczát hagyva a két óriás ág közén, melynek hátterében az Invalidusok palotája áll.
E rövid ismertetésben meg sem kisérthetjük, hogy a kiállítást egészen lerajzoljuk. Meg kell elégednünk azzal, hogy csak lapunk mai számában közlött képeinkhez fűzzünk néhány magyarázó szót, csupán általánosságban jegyezvén meg, hogy a Jénai-hídról nyíló patkóalaknak baloldalán a mechanika, fonás-szövés és ruházat, a bányászat és ipar, meg az agyag- és üvegipar csarnokai, jobboldalán pedig a pompás vizi-vár (Château d'Eau) s mögötte a villamosság tündérpalotája, továbbá a különféle külföldi ipar-ágak, az oktatásügy, meg a tudományok, irodalom és művészetek palotái láthatók. ...
Ritka érdekű látványossága lesz a kiállításnak egy 300 méternyi hosszú nagy épületcsoport, a régi Páris, mely magánvállalat ugyan, de kapcsolatos a kiállítással. A régi Páris olyanféle történelmi épületcsoport, mint a mi ezredévi kiállításunkhoz csatolt Ős-Budavára volt. A létesítők mindenben történelmi pontosságra törekedtek. Rendszeresen sorakoznak ott egymás mellé a franczia fővárosnak közép-kori, renaissanse-kori, XVII-ik és XVIII-ik századbeli jellemző házai, útczákat és tereket fogva közre és történeti öltözetű lakosokkal benépesítve. A régi Páris felerészben a Szajna szélére vízbe van építve czölöpzetekre, melyeknek falazott koronázata öt méter magas a Szajnának rendes vízállású színtája fölött. Láthatók e régi városban egyebek közt Molière szülőháza, a hajdani Louvre várának egy tornya, az egykori komédiásoknak (ménétriers) St.-Julienről czímzett régi temploma, régi színház és vásárcsarnokok s több XVII. és XVIII. századbeli híres épület másolata. Ez érdekes várost történelmi díszmenetek tartásával is fogják élénkíteni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. február 4.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page