Normál kép: 1900bb_Page_083_c.jpg   Méret: 770x600 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_083_c_nagykep.jpg   Méret: 943x736 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Krüger nyirja az angol oroszlánt.
A «Detroit Evening News» rajza.
Torzképek a háborúból.

Ismertető szöveg: Az elmés rajzoló tolla nyomon kiséri a társadalmi és politikai élet eseményeit s egy-egy ügyesen a papirra vetett rajz gyakran jobban jellemzi a személyeket s a közvélemény rokon- és ellenszenvét, mint holmi hosszadalmas ismertetések. A francziák ősi angol gyűlöletéből, mely most fokozott erővel lobbant föl, fakadtak élczlapjaiknak rajzai, melyek az angolokat igen kellemetlenül érintették. Általában valamint a legtöbb nép közvéleménye, úgy élczlapjaik is a boerok pártját fogják. Még Amerika is az angolok ellen fordult, nem törődve a faj és nyelv közösségével s azzal a barátságos viszonynyal, melynek a spanyolok ellen viselt háborújában sok hasznát vette. Mutatják ezt azok a torzképek, melyek különböző élczlapokban megjelentek.
...
Humorosan mutatja be a "Detroit Evening News" rajzolója Krüger apó borbélyműhelyét, a hol a táblán levő felirás szerint hajat nyírnak legújabb divat szerint s fölsütik a pofaszakállat. Krüger apó nagy buzgalommal nyírja az angol oroszlán sörényét; az oroszlán lába egy Roberts tábornoknak küldendő táviraton nyugszik, a melyen ez van: "Vigyázz a sörényemre!" ("Remember the mane!" szójáték, az amerikaiak jelszavára a spanyol háborúban: "Remember the Maine.") (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 11.)



Paul Kruger (teljes nevén Stephanus Johannes Paulus Kruger) (Bulhoek, 1825. október 10. - Clarens, Svájc, 1904. július 14.) búr politikus, valamint a Transvaal Köztársaság elnöke volt.
...
1854-ben Rustenburg vezetőjévé nevezték ki, majd hat évvel később a Transvaal hadsereg parancsnoka lett. 1877-ben az Egyesült Királyság annektálta (elfoglalta) Transvaalt és Paul Kruger - a békés megoldásban bízva - Londonba ment, hogy tárgyaljon a brit kormánnyal. Azzal érvelt, hogy az annexió erkölcsileg elfogadhatatlan a búrok számára. Érvei azonban hatástalanok maradtak és a kiábrándult Kruger visszatért Dél-Afrikába. ... (Forrás: Wikipédia)



A Búr háborúk (Afrikaans nyelven:Vryheidsoorloeë [szabadság háborúk]) a mai Dél-afrikai Köztársaság területén lezajlott konfliktusok voltak, amelyben az Egyesült Királyság állt szemben az Oranje Szabadállammal és a Transvaal Köztársasággal (utóbbi hivatalosan Dél-afrikai Köztársaság, ami nem tévesztendő össze a mai állammal). (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page