Normál kép: 1900bb_Page_089_f.jpg   Méret: 770x745 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_089_f_nagykep.jpg   Méret: 871x843 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Molière szobra.
A Théatre Françaisból.

Ismertető szöveg: Nagy és méltó sajnálkozással fogadta az egész művelt világ a francziák nemzeti szinházának, a legrégibb és legnagyobb hirnevű műintézetek egyikének, a Théatre Françaisnek pusztulását. Ez intézet nemcsak a franczia szinművészetnek volt legfőbb büszkesége, hanem a többi nemzetek drámairodalmára és szinészetére is nagy, gyakran átalakító hatással volt. Itt ápolták a klasszikus franczia tragédia s a magasabb stílű franczia vígjáték hagyományait, itt áldoztak legtöbb lelkesedéssel s legnagyobb művészettel Corneille, Racine, Molière, a három legnagyobb franczia drámaíró emlékének...
A most leégett épületnek nem annyira külseje, mint inkább belső berendezése volt rendkívül díszes; míg belsejét gyakran átalakították, külsejét kegyeletből gondosan megtartották régi, hagyományos alakjában. Különböző helyiségeit annyi művészi kivitelű emlékszobor díszítette, hogy azt mondták róla, hogy egybe van itt gyűjtve a franczia színészet és drámairodalom története szobrokban. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 18.)



Molière (1622-1673)
A Molière írói álnév, valódi neve Jean-Baptiste Poquelin. Jogot végzett, de az ügyvédi pálya nem érdekelte, és színész lett. Egyéves sikertelen párizsi szereplés után másfél évtizedig Dél-Franciaország városait járta saját társulatával. 1658-ban tért vissza a fővárosba. XIV. Lajos kedvence lett. ... 1665-től betegeskedni kezdett. A tüdővészben szenvedő Molière a Képzelt beteg egyik előadásán lett rosszul, s néhány órával később meghalt. (Forrás: Barangolás a stílusok világában, berze.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page