Normál kép: 1900bb_Page_090_b.jpg   Méret: 767x954 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A szinház tagjai nézik az oltást.
A Théatre Français égése. - J. W. B. Wilby pillanatfényképei.

Ismertető szöveg: Nagy és méltó sajnálkozással fogadta az egész művelt világ a francziák nemzeti szinházának, a legrégibb és legnagyobb hirnevű műintézetek egyikének, a Théatre Françaisnek pusztulását...
A Théatre Française csütörtökön, folyó hó 8-án délben gyuladt ki, épen a mikor Racine "Bajazet" czímű darabja délutáni előadására készűltek. A tüzet későn vették észre s ezért nagy volt a rémület. A szinészek s az intézet egyéb alkalmazottai már benn voltak az épületben; az előadásnak fél egykor kellett volna megkezdődnie. A szinészek öltözőikben kapták a tűzvész hirét és sietve menekültek...
A tűz oltását nagyon megnehezítette az, hogy a víz nyomása nem volt elegendő nagy, hogy a magas épület tetejére fel tudták volna szivattyúzni. Nagy gondot okozott a szinház gazdag könyv- s irattárának, színdarabok kéziratainak, történeti okiratoknak, a nagyértékű műkincseknek, szobroknak, képeknek, drága szőnyegeknek, művészi értékű bútoroknak megmentése. A legnagyobb részt sikerűlt is megmenteni, de nagyon sok műtárgy megsérült.
A tűzvész okát még eddig nem sikerűlt biztosan megállapítani; némelyek szerint a fűtőkészülék volt túlhevítve, mások szerint pedig a villamos világítás vezetékeiből indult ki a veszedelem. Most a színházat előbbi belső alakjához hasonlóan sürgősen újra fogják építeni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 18.)



Az épület 1786-1790 között készült, Victor Louis tervei alapján, Louis-Philippe d'Orléans (Chartres hercege) számára. 1791 május 15-én nyílt meg, "Théâtre des Variétés amusantes" névvel. 1792-ben átnevezték "Théâtre de la République"-re. 1798-ban restaurálták Moreau vezetésével. 1799. május 30-án "Comédie-Française" néven nyitották újra, de később "Salle Richelieu"-ként is emlegették. 1860-1864 közt újabb renováláson esett át, valamint egy lépcsőházat és egy előcsarnokot is építettek hozzá. 1900. március 8-án leégett. Az épületet még ebben az évben Goudet rekonstruálta. (Forrás: Carthalia - Paris: Comédie-Française)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page