Normál kép: 1900bb_Page_096_c.jpg   Méret: 770x615 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_096_c_nagykep.jpg   Méret: 1643x1314 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A kismartoni parkról: «A körtemplom».
Háry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: Az Esterházy-kastély 1388 és 1392 között épült vízivárnak, 1663 és 1672 közt kastéllyá építették ki, kerti szárnya 1794 és 1805 között épült át. A kastélyba építették be a kontinens első felvonóját, amit Angliából hozott Eszterházy. (Forrás: Wikipédia)



A kastélypark meghatározó, impozáns része, a tó felől egy szűk lépcsősoron, mesterséges sziklák között közelíthető meg. A tó felett, robusztus sziklákkal és vízesésekkel övezve idillikus környezetben áll a Charles Moreau francia építész tervei alapján készült kör alakú templom, emlékkápolna. A templom és környéke a Róma meletti Tivoli városában levő Sybill-templom, ill. az ősi arcadiai táj hatását tükrözi. (Arcadia az ókori görögország egyik területe volt. A terület elnevezése Zeusz és Callisto fiától, Arcas-tól származik, mert annak népe tőle eredezteti magát, annak leszármazottjainak, "szellemi utódjának" tartotta magát. Arcas tanította meg nekik az életvitel, a kultúra és a műveltség alapjait. Ez a szellemiség, valamint Arcadia érintetlen vadonja, harmóniája volt az ihletője az európai reneszánsznak, majd a későbbi művészeti irányzatoknak, mely kihatott még az angolkertek "szellemiségére" is.)
A templomot II. Esterházy Miklós építette imádott lánya emlékére. Itt áll Esterházy Leopoldina, carrarai márványból készített szobrának másolata, melyet a kor egyik leghíresebb szobrásza, Antonio Canova készített. A szobor eredetije jelenleg a kastély főépületében a parkra néző un. Vaddisznó-teremben van elhelyezve.
Az épület kör alakú, kupoláját kívülről 19 db egyiptomi pálmafaleveles oszlopfő tartja. (Forrás: wikimapia.org)



A szomszédos Ausztria keleti részén található Burgenland tartománya, melynek székhelye Kismarton, német nevén Eisenstadt. A tartomány központja Soprontól mintegy 20 km-re található, egyik jelentős műemléke az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély.
A kastély története egy XIII. századi várra nyúlik vissza, amely a XVII. század végén kerül az Esterházyak tulajdonába. A család egyik legjelentősebb alakja, a hercegi rangot elnyert Esterházy Pál 1663 és 1672 között barokk kastéllyá építtette át a várat. A kastély számára II. Miklós uralkodása alatt következik el a második fénykor a XIX. század elején. Rezidenciáját klasszicista stílusban átépítette és ezen munkálatok megvalósításához sikerült megnyernie a francia Charles Moreau építészt, aki a forradalmi klasszicizmus egyik legismertebb képviselője.
Ma a kastélyban múzeum található, fényűzően berendezett termeiben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. Sokszínű kulturális és egyéb rendezvényekkel várja látogatóit és az évente megrendezésre kerülő Joseph Haydn Ünnepi Játékok központi helyszíneként szolgál. (Forrás: eszterhaza.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page