Normál kép: 1900bb_Page_106_a.jpg   Méret: 770x907 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_106_a_nagykep.jpg   Méret: 1390x1638 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tavaszi divatképek.
Jaquette. Ebédlő öltözék.

Ismertető szöveg: Párisi divatlevél.
A hosszú farsang után bekövetkezett pangást a közeli tavaszra és nyárra való divat kérdése váltja fel. Az újabb minták után itélve úgy látszik, mintha az "Empire" forma és a czélszerű angol szabás közt fenforgott viszály megszűnt volna, a mennyiben a hosszú uszály, valamint a szűk szoknya és a rövid derék estélyi, szinházi, sétára és ebédhez való öltözeteknél egyaránt pártfogókra talál.
A párisi minták után készült s budapesti műtermekben is látható öltözékek posztó, puha gyapot, könnyű vagy fehér selyem kelméi színre és minőségre nézve kitünők. A selymek színárnyalatainak művészi beosztása, különösen bő redőkbe szedett ruháknál, nagy hatást tesz.
De azért ama bizonyos ízléses egyszerűségnek nyomát sehol sem találjuk, melyre egy darab ideig a divatvilág törekedett. Ezt most a ruhák pazar diszítésével, csipke-betétekkel és bársony szalagokkal kivánják helyettesíteni.
Robinson párisi műtermében közelebb egy fekete csipkével bevont Princesse ruha volt látható, melynek idomtalan hosszúsága, a kezet félig eltakaró ujjai, szűk szoknyája és hosszú uszálya, valamint túlságos diszítése azt a hatást tették, mintha a remek kelméből valami lehetőleg izléstelen ruhát akartak volna készíteni.
A térden alul érő, hosszú s magas gallérral ellátott posztó vagy bársony tavaszi felöltők sem nevezhetők a legszebbeknek. Ezek senkinek sem állnak jól, s legföllebb arra valók, hogy az útczán járó hölgyeknek szeles időben kellemetlenséget okozzanak. Lovagló hölgyek rövid, testhez álló, világos színű kabátkát viselnek. Ezek könnyű angol posztóból készülnek és a hosszú felöltőt valószínűleg ki fogják a divatból szorítani.
Azon állítás helyes voltát, mely szerint a szélsőségek határosak egymással, a most fölkapott női kalap-divat bizonyítja.
Ugyanis a parányi bársony toque-okat nagy, felhajtott karimájú kalapok váltották fel, melyek strucztollakkal és tarka színezetű virágokkal túlságig megrakva, nem kedveznek a női arcznak.
Mióta a dél-afrikai háború folytán a gyémántok és egyéb drágakövek ára majdnem száz százalékkal fölemelkedett, a párisi előkelő divathölgyek öltözéke gyémánt czipő-csatok, váll-fűzérek, hajtűk és gombok nélkül nem is gondolható.
Az ízlésesebb öltözetek közé tartoznak az itt közölt divatképeken láthatók.
Az első kép bolero selyemmel kivarrt fekete posztóból készült jaquettet tüntet föl. Visszahajtott nagy gallérja fehér atlaszra illesztett vörhenyes színű guipure csipke. A nyak körűl magas fekete musselin csokor van.
A második kép egy rendkívűl elegáns, ebédhez való öltözék fiatal hölgyek számára: fehér selyem szoknya természetes nagyságú, világoskék virághímzéssel. A könyökig érő rövid újjas, bolero szabású rózsaszín selyem derék, visszahajtott gallérral és széles selyem övvel a különben egyszerű, uszály nélküli ruhát nagyon emeli; a derék elejét majdnem egészen eltakaró hímzés diszíti.
A tavaszi öltözeteknek kiegészítője a tavaszi jaquette világos drap vagy fekete színben. Ezekből igen szép újdonságot láttunk Monaszterly és Kuzmik utódainál, fekete Taffetasból készűlt figaro forma hegyesen végző előrészekkel; az egész figarohoz a selyem egy cm. széles szegélyezésekre van tűzve. Az ilyen kecses kis felöltőket sokszor koczkás mintázatú aljakhoz viselik, double szövetből készítve, melynek belseje eltérő színű és így bélelés nem szükséges hozzá. Kiválóan szépek a tavaszi gallérok áttört mintázattal; egy egészen új genret képeznek a Casaquin, fél-hosszú, térdig érő újjas felöltők, gazdag csipke és gyöngydíszitéssel.
Az új angol ruhák közt Monaszterly és Kuzmik divattermében feltűnő szép a "Football" ruha, sötét-kék cheviot kelméből, széles arany és fekete sárga övvel, rövid jaquettel, kis arany gombokkal, fehérrel bevont, fekete és aranysújtással kivarrt kihajtassál.
A foulard-ruhák közt a fehér-fekete szín uralkodik, s egy bizonyos lila, a korai orgona-virág színében, écru Clury csipke díszítéssel kitünő szép. Monaszterly és Kuzmik utódai minden új szövetből bérmentve küldenek mintákat vidékre. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page